Viktigt med tidig behandling

Ett tidigt multidisciplinärt omhändertagande har visat sig vara oerhört viktigt för barn som föds med AMC. På Astrid Lindgrens Barnsjukhus gör arbetsterapeut Elisabeth Nordmark-Andersson en funktionsbedömning redan andra dagen efter förlossningen. Här berättar hon mer i tidningen Arbetsterapeutens senaste nummer.

– Det händer att man redan på ultraljudet misstänker AMC vilket ger möjlighet att tidigt planera för team bedömning och ofta gör jag bedömningen tillsammans med sjukgymnasten. I teamet ingår även barnneurolog och ortoped, säger Elisabeth Nordmark-Andersson.


Hon observerar barnets motoriska utveckling och bedömer felställningar, kontrakturer, muskelstyrka och mäter ledrörligheten i arm-hand. Funktionsbedömningen ingår som del i att ställa diagnos.


– I de flesta fall kan läkaren ge barnet en diagnos. Om det inte går att säga exakt vilken typ, så kan man oftast säkerställa att den faller inom ramen för AMC.

Eftersom Astrid Lindgrens Barnsjukhus har ett upptagningsområde med nära två miljoner invånare har Elisabeth under femton års tid mött en del nyfödda barn med AMC, flera med amyoplasi som är vanligast. Amyoplasi karaktäriseras av

att två tredjedelar av barnen har engagemang i både övre och nedre extremiteten samt nedsatt muskelstyrka på grund av bristande muskeltillväxt. Tidig behandling är alltid viktigt vid AMC eftersom muskler, senor och bindväv är som mest elastiskt och påverkbart hos det lilla barnet, menar hon.  

 

 

Barnet på bilden heter Ludwig och var två år när bilden togs. Han har artrogryfos (AMC) och besöker här arbetsterapeuten Elisabeth Nordmark-Andersson och sjukgymnasten Agneta La Hök på AMC Clinic, Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Läs hela artikeln av Anki Wenster från tidningen Arbetsterapeuten på Förbundet Svenska arbetsterapeuters hemsida här. 


Rulla till toppen