Från början tränade Alexander en gång i veckan, men det trappades snart upp. År 2005 gjorde han landslagsdebut i Stockholm i samband med en Internationell tävling. Då fick han möta spelare från andra länder och han tycker själv det gick så där, trots att han vann några matcher.
Desto bättre har det gått de senaste åren, medaljerna har blivit många och motståndet minskat. 2007 blev han ordinarie i landslaget och kände att han ville satsa ordentligt på bordtennisen. Nu tränar han cirka åtta pingispass i veckan i Norrköping, Linköping, Motala och Örebro. Allt för att få så mycket varierad träning.
I april kom det efterlängtade beskedet att Alexander blivit uttagen för paralympics i London i slutet av augusti. AMC-föreningen ställde några frågor till Alexander när han precis kommit hem från Slovenien med ett silver och ett brons i bagaget.
Stort grattis till din Paralympicsplats, hur känns det?
Hur många timmar i veckan lägger du ner på träning nu inför din Paralympicssatsning?
Det är svårt att uppskatta eftersom man är elitidrottare 24 timmar om dygnet, det går inte att komma ifrån. Det handlar inte bara om träning utan allt man gör så som äter, vilar, planerar, analyserar osv. Men själva pingisträningen ligger på ungefär 60 timmar i månaden. Det kan även variera eftersom man sällan får ihop en hel månad med enbart träning. Oftast så är det tävlingar, föreläsningar och andra uppdrag som man måste vara med på som bryter träningsschemat. Men som sagt, det mesta handlar om planering med allt jag gör.
Har du koll på dina motståndare i Paralympics i London, har du mött dessa tidigare i något sammanhang?
Det kommer att vara 24 stycken i min klass och av de 23 som jag kan tänkas möta så har jag mött 22 av dem och slagit 17. De svåraste motståndarna är en tysk och två kineser, de är de tre som jag i nuläget ligger lite bakom. Men när man väl är där så kan precis allt hända. Det är inte alla som är vana att spela inför 4500 åskådare. Jag är inte det, men det kommer att bli en härlig upplevelse att få spela där.
Du kommer ju att vara på träningsläger när många av oss i föreningen är på AMC-träff i Delsbo, (och förstås också håller tummarna för dig). Du som varit med på många av våra AMC-träffar på somrarna, vad tycker du har varit mest givande med dessa?
Det som är mest givande är att få ta del av andra och dela med sig av sina erfarenheter om hur man upplever livet med AMC. Antingen om man har det själv eller om man är förälder, syskon eller vän. Allt handlar om att dela med sig för att göra det så bra som möjligt.
Se TV 4 -inslag med Alexander Öhgren från den 8 juni 2012.
http://www.alexohgren.se/nyheter/inslag-fran-tv4.aspx
Fakta om Paralympics 2012
Paralympics i London äger rum under 11 dagar, 29 augusti – 9 september 2012.
I London tävlas det i
20 paralympiska idrotter
på 20 arenor, Sverige har kandidater i 12 idrotter – boccia, bordtennis, bågskytte, cykel, friidrott, goalball, judo, ridsport (dressyr), rullstolsrugby, rullstolstennis, simning och skytte.
Den svenska truppen beräknas landa runt 60 aktiva. 4 200 aktiva och 2700 ledare från mer än 140 nationer kommer att delta i London. 503 medaljevents äger rum.6 500 medierepresentanter förväntas bevaka spelen på plats i London och 1.5 miljoner biljetter säljs till tävlingarna.