AMC-träff i Tylebäck 2014

AMC-träff i Tylebäck 2014

Diagnosbärare, syskon, föräldrar, assistenter, mor och farföräldrar träffades i Tylebäck i början av augusti för att umgås, byta erfarenheter och lyssna på intressanta föreläsare.

Lägret startade sent på fredagseftermiddagen då ca 100 stycken förväntansfulla lägerdeltagare samlats för en gemensam genomgång av vad som skulle hända under helgen. Eftersom det var många nya medlemmar som deltog på lägret för första gången så hade vi efter samlingen sociala aktiviter som gick ut på att lära känna varandra under lekfulla former.
Fredagskvällen avslutades med middag och underhållning av Stubbe, som roade oss med ”Stubbes Popquiz” – en musiktävling för alla åldrar med vinylskivor som pris. Senare på kvällen agerade han även DJ vilket var mycket uppskattat bland alla både barn som vuxna.

Lördagens program var intensivt. Vi hade besök från Norge, Elsie Christensen (barnevernpedagog TRS Norge) som i sitt anförande tog upp de psykosociala problem som personer med funktionshinder kan uppleva. Hon pratade om en studie gjord i Norge där man intervjuade fyra sällsynta diagnosgrupper, varav AMC var en av dessa. Syftet med studien var att undersöka hur vuxna med funktionshinder påverkades psykosocialt i det dagliga livet och även om man utifrån studien kunnat identifiera gemensamma problem. Föreläsningen avslutades med en allmän diskussion kring ämnet, vilket var mycket uppskattat.

Direkt efter lunch fick vi besök av David Lega, en alltid välkommen gäst och föreläsare. En glädjespridare som lär oss att se möjligheterna och inte problemen. I sitt föredrag talade han om skillnader och likheter i hur man ser på AMC-diagnosen för 30 års sedan kontra nu. Som funktionshindrad måste man konfrontera problemen, inte undvika dem, för att på så sätt utvecklas och bli självständig.

Under lördagen fick vi också besök av munmålaren Jennie Sjöström som visade upp en del av sina tavlor. Hon har själv diagnosen AMC, är medlem i föreningen och har även tidigare varit engagerad i styrelsen. Gå gärna in på Jennies hemsida: www.idjeli.se

På lördagseftermiddagen, parallellt med de andra aktiviteterna, började det även rulla in olika sportbilar till lägret. Det var föreningen Ring Runners som kom för att visa upp sina tjusiga fordon. Det var Ferrari, Porsche, Jaguar och många andra tjusiga och fräcka bilmärken. Alla barn som ville, fick provsitta i bilarna och hänga med på en liten åktur.


Alexander provsitter en av bilarna


Tuva provsitter en annan av de fina bilarna

För de som inte var intresserade av bilar så erbjöd Marie-Louise ett Yogapass på eftermiddagen, anpassat så alla med eller utan funktionshinder kunde delta.
Lördagskvällen avslutades med middag och lotteri med fin fina priser. Efter lottdragningen var det dags för oss alla att lyssna på Tim som visade sig vara en klippa när det gäller att mixa och skapa egen musik.


Två härliga spexare!


Tuva och Oscar dansar


Tim och Lova dansar

På lägrets sista dag hade vi på förmiddagen bjudit in en barnpsykolog från habiliteringen i Halmstad, Barbro Lindquist. Hon talade om hur familjesituationen påverkas av att man får ett funktionshindrat barn. Hur anpassar sig föräldrar och syskon till den nya situationen. Vilka faser går man igenom? Vilken hjälp kan man få etc. En mycket uppskattad föreläsning.

Under hela lägerhelgen erbjöds två parallella spår med aktiviteter. Föreläsningar som främst vänder sig till föräldrar och vuxna diagnosbärare. För alla barn och ungdomar som inte ville lyssna på föreläsningarna hade vi ordnat diverse aktiviteter såsom tryck på tröjor, filmvisning, Tv-spel, pyssel lekar och mycket annat. Vi fick även besök av häxan Baba Jaga som trollband alla med sin berättelse.

Vi tackar alla deltagare och sponsorer som möjliggjort detta läger. Nu har vi nytt fokus och har redan börjat planera kommande års läger.